De Open dag Cursus Contextueel Pastoraat heeft als thema: 'Ontdek je persoonlijke levensopdracht'Thema open dag: “De Invloed van broers en zussen.”

Beste cursisten, vrienden van Koinonia en geďnteresseerden,

De open dagen van onze 4-jarige Cursus Contextueel Pastoraat komen er weer aan. Een unieke kans om eens in onze 'keuken' te kijken met wat wij zoal doen en hoe wij werken met het contextuele gedachtegoed binnen ons opleidingsinstituut. 7 April houden we een open dag in Dordrecht, 21 April in Drachten. Beide dagen zijn van 10 tot 16 uur. Toegang is gratis voor iedereen.

Dit jaar luidt het thema: onder invloed van broers en zussen.

In je gezin van herkomst nam/neem jij een unieke plek in. Je hebt een plek in de kinderrij. Wellicht ben je de oudste, de jongste, de middelste, de 3e van 8. Misschien ben je enigkind, heb je geen broers of zussen. Of het kan zijn dat je als enige broer opgroeide temidden van zussen.

Met broers en zussen trek je het langste op. Nog langer dan met je ouders, want normaliter overleven kinderen hun ouders. Broers en zussen staan bij elkaars wieg en een lange periode later ook weer bij elkaars graf.

Het lastige - of het mooie; dat ligt er maar net aan hoe je het bekijkt - van familie is dat je familieleden niet voor het uitkiezen hebt. Het wordt je gegeven en het leven appelleert aan je dat je in een bepaalde mate vertrouwd raakt met je familie. Zo is dat ook met broers en zussen. Vrienden kies je uit, broers en zussen zijn door je ouders met je verbonden, daar kies je niet voor. Wat betekent dat? Hoe ga je daarmee om?

Daarnaast geldt voor de mensen die gehuwd zijn ook dat zij er een schoonfamilie bijkrijgen waaronder dus ook eventuele schoonbroers en schoonzussen. Hoe geef je die een passende plek in het leven. Hoe blijf je staande te midden van al die verbindingen en daarmee gepaard gaande verwachtingen?

Misschien heb je ook al een broer of zus moeten begraven. Welke plek geef je dat verdriet? Hoe houdt je herinneringen levend?

En hoe werkt dat in kerken? Christenen kunnen elkaar onderling nog wel eens broers of zussen noemen. Maar wordt dat niet een kleffe boel wanneer geloofsgenoten elkaar aan gaan spreken met familiaire titels? Hoe kunnen we dat duiden vanuit het ons gegeven woord?

Een hoop vragen waar Hans Groeneboer (oprichter en directeur van Koinonia) Aline de Boer (contextueel therapeut en docent bij Koinonia) en Erik van Winkelhoff (toekomstig directeur, therapeut en docent) lezingen over zullen houden. Lezingen die hopelijk zullen uitnodigen tot nadenken. Lezingen die zullen uitnodigen om later nog eens met elkaar over in dialoog te gaan.

Hierbij een oproep aan iedereen om te komen en om introducees mee te nemen. Een unieke dag ook om je broers en zussen uit te nodigen om zo geďnspireerd te worden met de vraag: hoe zijn wij broer en/of zus voor elkaar?

Anders dan voorheen is dit jaar de toegang gratis voor iedereen. We willen een volle bak. Opgeven hoeft niet. Er gaan veel makke schapen in een hok, maar vol is vol, houdt daar rekening mee. De gehele dag wordt omlijst met een theatermaker, hij zal voor de nodige hilariteit, voor de kwetsbare traan en de herkennende glimlach zorgen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze receptie via mail of telefoon.

We ontmoeten je graag die dag. Tot dan!