Nieuw artikel van Erik van Winkelhoff over de Groeicursus van Koinonia

Aandacht voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
In mijn tienerjaren voetbalde ik bij een voetbalvereniging die "Rust Roest" heette. Ik schaamde me altijd voor die naam. Niet bepaald een geuzennaam die je associeert met overwinningen. Nu zie ik er wel de waarheid en humor van in. Een auto of fiets in rust zal namelijk door de buitenlucht in weer en wind gaan roesten. Een voetballer kan zich ook geen rust permitteren, althans niet in de 90 minuten speeltijd. Na een gespeelde pot is het de tijd om het lichaam rust te geven en de wedstrijd te analyseren.

Is dat zo ook niet met de wedloop van het menselijk leven? Wanneer je stil staat is er geen ontwikkeling. Je leven in rust, maakt dat je gaat roesten. Bovendien is het zo dat wanneer je niet bewust wordt van je menselijk gedragen dan roest je vast in gedragspatronen. Het is dus goed om je bewust te worden van de invloeden in je leven, want dan kan je veranderen en je leven een nieuwe wending en richting geven. Even stil staan. Zodat je daarna weer vooruit kan.

De persoonlijke groei cursus van Koinonia helpt daar bij!
In ons werkzame leven en in onze kerkelijke gang kunnen we vaak kiezen uit een breed scala aan thema's en onderwerpen waarop we scholing en training kunnen ontvangen. Wat betreft ons werk beslaat dat vaak een cursusaanbod waardoor we onze functie nog efficiŽnter gaan bekleden. In de kerk zijn het vaak cursussen en studies voor onze geestelijke vorming.

Wat we minder vaak tegen komen zijn thema's die veel meer onze persoonlijke vorming beslaan. Hoe ben ik mens? Hoe sta ik in relatie tot andere mensen? Waar kom ik vandaan en hoe bepalend is dat voor hoe ik in het leven sta? Dit zijn existentiŽle vragen die ten grondslag liggen aan elk facet van ons bestaan. Hoe we ons werk doen, hoe we deel nemen aan een geloofsgemeenschap, hoe we buren zijn in een straat, hoe we broer of zus zijn in onze familie? Al deze leefgebieden worden beÔnvloed door het contextuele principe van: je gezin van herkomst is grotendeels bepalend voor hoe je in het leven staat.

De persoonlijke groei cursus neemt je mee in dat principe. Naar aanleiding van jouw levensverhaal ga je de thema's doordenken en heroverwegen die bij de contextuele benadering horen. Hoe stel ik mijn grenzen ten opzichte van anderen? Hoe investeer ik in anderen en wat verwacht ik van anderen terug aan investeringen? Wat zijn mijn zorgpatronen? Hoe ga ik om met verlieservaringen en geef ik rouw een plaats in mijn leven? Hoe kom ik over op andere mensen en hoe ervaar ik de communicatie met anderen in het dagelijkse leven? Wat kenmerkt mij nou en welke kwaliteiten heb ik specifiek?

'De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van je relaties.' Esther Perel, systeem- en relatietherapeut en schrijfster van diverse boeken, kon het niet beter verwoorden! Ik daag je uit om deze cursus aan te gaan, en zo te bouwen aan verhoging van je welzijn in het leven! Voor verdere informatie kun je bellen met onze receptie of een kijkje nemen op onze website, www.Koinonia.nl, wij staan je graag te woord. Ik hoop je te mogen ontvangen op de persoonlijke groei cursus al waar jij kan bouwen aan meer kwaliteit van en in je leven!

Hartelijke groet,

Erik van Winkelhoff